Dé perfecte plek om jouw verhaal als (ex) pleegkind te vertellen en te delen met lotgenoten.

I

n het doolhof van regels, procedures en instanties die de jeugdzorg kenmerken, is het niet altijd eenvoudig om je weg te vinden. Zowel ouders als jongeren die hulp nodig hebben, ervaren vaak een overweldigend gevoel in deze complexe wereld. Ik ontvang regelmatig berichten van minderjarigen die hun huidige uitdagende situatie binnen de jeugdzorg delen, evenals van ouders die om advies vragen. Voor de jongeren die hulp nodig hebben binnen zorginstellingen, is het essentieel dat jullie op de hoogte zijn van jullie rechten. Als oprichter van een zorginstelling en ervaringsdeskundige deel ik graag mijn kennis hierover.

Iedereen die jeugdhulp ontvangt, heeft het recht om contact op te nemen met een vertrouwenspersoon. Als dit niet het geval is, herinner ik jullie eraan dat jullie het recht hebben om er een aan te vragen, bij voorkeur schriftelijk via app of mail om bewijs te hebben.

Uit eigen ervaring kan ik benadrukken hoe cruciaal het is om alle informatie zwart op wit te hebben, vooral als je voor jezelf moet opkomen. Dit heeft mij geholpen om mijn eerste casus tegen de jeugdzorgorganisatie te winnen.

Als communicatie met de vertrouwenspersoon niet soepel verloopt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klachtencommissie van de organisatie.

Elke instelling voor jeugdzorg moet een onafhankelijke klachtencommissie hebben. Deze moet tenminste 3 leden hebben, waaronder een voorzitter die niet bij (of voor) de jeugdzorginstelling werkt. Deze onafhankelijke commissie kan klachten beoordelen en hier een uitspraak over doen.

Bron: https://www.igj.nl/

Als communicatie met de klachtencommisie niet soepel verloopt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Jeugdstem. Voorheen bekend als AKJ, die je kan ondersteunen in conflicten met de jeugdzorgorganisatie. Zij waren mijn redder in nood.

Als laatste middel is het mogelijk om een officiële klacht in te dienen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat dit een uiterste maatregel moet zijn, aangezien de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is voor de zorg die zij inkopen bij zorginstellingen.

Ook ouders en verzorgers hebben recht op ondersteuning en een luisterend oor. Volg dezelfde stappen als eerder toegelicht. Voor ouders of jongeren die 18 worden, raad ik aan een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor als je juridische hulp nodig hebt.  Dit kan van onschatbare waarde blijken. Voor degenen die zich in het jeugdzorgsysteem bevinden, is therapie een overweging waard, hoe moeilijk het ook kan zijn. Het is belangrijk om de schade zoveel mogelijk te beperken, vooral omdat jeugdzorginstellingen vaak onderlinge connecties hebben.

Onthoud, je staat er niet alleen voor. Er is altijd hoop op een betere toekomst. Samen kunnen we een bron van steun en begrip zijn. Heb je zelf adviezen die je wilt delen of wil je in contact komen met lotgenoten om ervaringen uit te wisselen? Stuur mij dan een DM

Disclaimer: Mijn advies, dat ik deel op sociale media en mijn pagina Agingout, is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen als voormalig pleegkind en als zorgprofessional.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *