Van pleegzorg naar zelfstandigheid: wat als je dakloos dreigt te worden?
en je momenteel in pleegzorg en dreig je dakloos te worden omdat je pleegzorgtraject stopt en je geen alternatieven hebt? Als ex-pleegkind en voormalig zorgaanbieder voor verschillende gemeenten, wil ik graag enkele bruikbare tips delen die je wellicht kunnen helpen.
Als pleegkind heb ik voor mijn 18e één sociale huurwoning toegewezen gekregen, deze werd door de pleegzorg organisatie betaald. Op mijn 18e had ik mijn pleegzorg traject stopt gezet en ben ik uit mijn sociale huurwoning verhuisd, wegens persoonlijke redenen. Toen het bleek dat ik niet de juiste keus maakte als 18 jarige ben ik terug gegaan naar mijn pleegzorgorganisatie en ben ik uiteindelijk op mijn 19e vanuit de pleegzorg organisatie doorgestroomd naar een zelfstandige sociale huurwoning. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je pleegzorg traject stopt zoals; bijvoorbeeld omdat je niet meer in een pleeggezin woont, geen hulp meer wilt ontvangen, of omdat je 21 jaar of ouder bent en er geen hulpvraag voor pleegzorg meer is. Daarnaast stopt pleegzorg automatisch op de leeftijd van 23 jaar.
Wist je dat veel mensen niet weten dat je pleegzorg na je 18e opnieuw kunt oppakken als je het na je 18e moeilijk vindt om zelfstandig van start te gaan? Het is namelijk mogelijk om binnen 6 maanden na vertrek bij de pleegzorg organisatie je pleegzorgtraject te hervatten. Jouw pleegzorgorganisatie moet jou dan alsnog als pleegkind aannemen, vanuit daar kunnen jullie samen een plan van aanpak maken. Wat velen niet weten,is dat het moeilijk is in Nederland ondersteuning te krijgen na pleegzorg. Het is moeilijk om onder jouw 21 of 23 jaar oud ( dit kan momenteel veranderd zijn) om sociale ondersteuning te krijgen. Veel sociale ondersteuning zijn vanaf 21 of 23 jaar, omdat de overheid ervan uitgaat dat burgers tot hun 23e ondersteuning krijgen van hun sociale netwerk. Er bestaan ook pleegzorgtrajecten die doorlopen tot de leeftijd van 23 jaar en in sommige gevallen kan dit zelfs verlengd worden tot de leeftijd van 27 jaar. Dit is echter een geheel ander traject binnen de organisatie. Sinds 1 juli 2018 is het mogelijk voor jongeren om standaard pleegzorg te krijgen tot de leeftijd van 21 jaar. Vanaf 1 januari 2023 is dit ook vastgelegd in de Jeugdwet. Pleegzorg voor jongeren vanaf 18 jaar is echter vrijwillig en soms is verlengde pleegzorg mogelijk vanaf de leeftijd van 21 jaar tot dat je 23 jaar wordt. Stel, je bent 18 jaar en besluit uit de pleegzorg organisatie weg te gaan, omdat je gewoon weg ontevreden bent? En je komt er na 3 maanden achter dat je toch ondersteuning nodig hebt? Dan kan je terug naar je pleegzorg organisatie, alleen gelden er voorwaarden, wat zijn dan de voorwaarden? Of wil je terug naar je pleegouders?
Allereerst moet de pleegouder ermee instemmen dat je weer bij hen komt wonen en daarnaast moet de gemeente toestemming geven om de pleegzorg te hervatten. Dit kan een lastige situatie zijn voor ex-pleegkinderen die na een periode zonder pleegzorg graag terug willen keren naar hun pleeggezin. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente in sommige gevallen verplicht is om pleegzorg te hervatten, maar dit is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Als het ex-pleegkind binnen 6 maanden na het vertrek bij de pleegouders terug wil keren naar het pleeggezin, dan moet de gemeente toestemming geven om de pleegzorg te hervatten als de pleegouder het ermee eens is. Dit betekent dat het pleegkind dezelfde plek kan terugkrijgen in het pleeggezin als waar ze eerder verbleven. Dit geld ook voor binnen de pleegzorg. Echter, als je als ex-pleegkind langer dan een half jaar zonder pleegzorg hebt gezeten, dan is de gemeente niet verplicht om de pleegzorg te hervatten. In dit geval kan het moeilijker zijn om weer terug te keren naar het pleeggezin(pleegzorg). Het is belangrijk om te weten dat er meer ondersteuning en mogelijkheden zijn voor ex-pleegkinderen dan alleen pleegzorg. Als ex-pleegkind en voormalig zorgaanbieder voor verschillende gemeenten heb ik zelf ervaren hoe lastig het kan zijn om ondersteuning te vinden na het verlaten van de pleegzorg. Daarom hoop ik dat deze informatie nuttig is en dat het kan helpen om de juiste keuzes te maken wanneer je meerderjarig bent geworden. Het is belangrijk dat ex-pleegkinderen op de hoogte zijn van hun rechten en mogelijkheden en dat ze weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Daarom deel ik vanuit Agingout mijn persoonlijke ervaringen zowel als ex-pleegkind en voormalig zorgaanbieder. Blijf Agingout volgen voor meer tips, informatie en updates.
Geef een reactie