Dé perfecte plek om jouw verhaal als (ex) pleegkind te vertellen en te delen met lotgenoten.

Wat mensen denken dat een pleegkind nodig heeft VS Wat een pleegkind echt nodig heeft

Het is mooi dat er veel mensen graag willen zorgen voor een  pleegkind. Zoals professionals, pleegouders, gezinshuizen, vrijwilligers etc. Het is daarom jammer dat ze dan vaak bij voorhand niet weten wat het inhoudt om voor een pleegkind te zorgen. De misverstanden die ontstaan, doordat men niet voldoende geïnformeerd zijn dat een pleegkind niet alleen gebaat is bij een woning, eten, drinken en kleding. Het is zelfs achterhaald om daarvan uit te gaan. Door de realisatie in praktijk dat een pleegkind meer nodig heeft dan eten, drinken, kleding en een woonplaats stoppen velen betrokken vroegtijdig. 

Ik weet nog dat mijn pleegmoeder zei, dat ze graag nog een pleegkind zou willen. Maar gezien haar ervaring met mijn huidige pleegzorgorganisatie heeft ze bedankt voor een tweede pleegkind.
Haar ervaring was dat de pleegzorgorganisatie er niet was om de kinderen te helpen. Haar inzicht was dat de regels van de pleegzorgorganisatie tegenstrijdig zijn met de rechten van het kind.
Er wordt niet geluisterd naar het kind noch de pleegouders of andere professionals dat betrokken zijn met het kind. Er wordt veel naast elkaar gewerkt in plaats van met elkaar door de medewerkers van de pleegzorgorganisatie.

Kinderen worden ondergebracht bij een pleegzorg ouder of andere professional.

Vervolgens wordt er niet verder gekeken wat het kind, pleegouders en andere professional nodig hebben voor de ontwikkeling van het kind.

Het moment dat er een medewerker voor het kind en pleegouder hun rechten op kwam, werd die binnen korte tijd ontslagen.

Het is een verdrietige situatie, aangezien professionals, pleegouders en pleegkinderen in het diepe worden gegooid en hierdoor alle betrokkenen die zich inzetten voor het pleegkind verdwijnen.

Het gevolg is dat pleegouders en andere professionals niet voorbereid zijn om wat het is om voor een pleegkind te zorgen of dat ze niet de juiste ondersteuning krijgen.

Doordat dit gebeurd ontstaat er dan opnieuw een trauma bij desbetreffende kind(eren).Met Agingout wil ik met mijn eigen verhaal als (ex)pleegkind in kaart brengen en vertellen hoe het is om een pleegkind te zijn. Met welke gedachten een pleegkind te maken heeft, wat voor effect pleegzorg heeft op een pleegkind en als ze volwassen zijn. 

Veel betrokkenen komen jammer genoeg in de praktijk tegen dat de zorgvraag bij pleegkinderen dieper zit dan het oog laat zien. Het kost meer tijd en energie voor een pleegkind om zich als volwaardig mens te ontwikkelen. Dit is een fractie van wat een (pleeg) kind nodig heeft en elk I(pleeg)kind heeft een andere aanpak nodig. Wat voor ondersteuning had jij nodig als ex-pleegkind of welke ondersteuning vind je dat pleegkinderen nodig hebben?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *